Valencia by any other name would still be Valencia

Den senare delen av hösten längtade jag till Valencia varje dag. Jag tänkte på det varje dag. Att jag skulle åka till stranden. Vilka restauranger jag skulle gå på. Att jag skulle sitta på balkongen och titta ut över botaniska trädgården (som jag inte ser pga att det är en massa träd i vägen) och på de katter som strövar på taket nedanför.

Och så kändes de första dagarna Meh liksom. Jag tänkte att nästa år åker jag någon annanstans. Det var same same och dessutom är 14 grader lite småkyligt faktiskt.

Men nu är jag så tillfreds och harmonisk som jag brukar vara när jag är här. Med bara en lätt släng av lappsjuka.

Jag har dock svårt att sätta ord på varför jag tycker så mycket om Valencia. Det är inte bara ljuset, värmen och maten. Även om det i sig skulle vara tillräckligt.

Det är inte heller det att jag älskar det sätt som valencianos använder staden som sitt vardagsrum, trädgård, gym, föreningslokal. Parkerna och stranden är fyllda med folk som har barnkalas, gymmar, yogar, spelar boll, dansar och spänner upp en lina mellan två träd och tränar linkonster.

Det är framförallt atmosfären jag älskar. OK. Som turist lever man alltid i en bubbla. Men ändå. Det man ser i den bubblan är väldigt mycket vänlighet.

Det har öppnat en street art affär/galleri/samlingsplats på min gata i en präktig och tråkig del av Valencia. När jag var där på öppningen av en utställning träffade jag tre unga svenska killar som hamnat där av en slump. Innan kvällen var slut hade killarna blivit nerbjudna av galleriägaren att komma tillbaka till våren, spela några låtar och ställa ut några målningar. De var alldeles förundrade. ”Det skulle aldrig hända i Sverige”

Och det är det jag gillar mest med Valencia. En öppen, inbjudande och helt opretentiös attityd. Nästan lite naivt välkomnande. Som en hund som glatt viftar på svansen och hälsar på alla som kommer.

Idag passerade jag plaza ayuntamente, där det fanns både en skridskobana och en gammaldags karusell. När jag såg karusellen tänkte jag Det är som fucking Brigadoon.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s