Om tiggaren på O’Connel Bridge

Första gången jag såg en tiggare var i Dublin. Han var hemskt fattig och luggsliten. Hela Dublin var hemskt fattigt luggslitet på den tiden. Jag var 12 år och empatisk så han fick 50 pence.

Det var alltså första gången jag såg en tiggare. När jag växte upp fanns det inga tiggare i Stockholm. Det låter så otroligt att jag inte tror på det själv. Men eftersom jag kommer ihåg att tiggaren i Dublin var den första tiggaren jag såg, så måste det väl ha varit så att det inte fanns några tiggare i Stockholm. I varje fall ingen som en 12-åring såg.

I helgen läste jag en novellsamling av Ray Bradbury; Glädjens mekanismer. Bradbury var en av 1900-talets främsta författare (och dog så sent som för bara några månader sedan), men det här var väl inte en av hans främsta böcker. En av novellerna grep dock tag om mig: Tiggaren på O’Connel Bridge. Den handlar om ett par som bor på hotell i Dublin; mannen – en amerikansk (?) författare blir ständigt utsatt för tiggare, medan de undviker hans fru. Eftersom det är Bradbury, förväntar man – jag – sig något mystisk förklaring till det hela, men det gives inte. Bara väldigt mycket empati.

”Hur kan man känna skillnad på dem [tiggarna]? Hur kan man avgöra vilka som är hederliga och vilka som inte är det?”
”Sanningen är den att det kan man inte. Det finns ingen skillnad mellan dem. Somliga har hållit på länge och blivit förslagna … Men vad bevisar det? Man kan inte spänna blicken i dem så att de tappar hakan eller titta bort från dem. Man kan inte springa och gömma sig för dem. Man kan bara ge åt dem allesammans. Om man börjar dra upp skiljelinjer är det någon som far illa”

Novellen avslutas med att författaren ensam går ut på gatan och tittar upp mot hotellfönstren:

”Hur är det där uppe? tänkte jag. Är brasorna tända? Är det varmt som en andedräkt? Vilka är alla dessa människor? Dricker de? Är de lyckliga?
Vet de ens att jag är HÄR?

 

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s